Posted in book review, books, carte, carti, carti 2016, citit, lectura, literatura, recenzie, Scriitori de azi şi de mâine, top carti

Hanul lui Finn – James Joyce

hanul 1

 

Autor: James Joyce

Naționalitate: irlandeză

An apariție: 1923

Gen carte: ficțiune

Număr pagini: 157

Nota mea: 4/5

Primită de la: Librăria online Târgul Cărții.ro

De James Joyce nu citisem până acum decât Portretul artistului din tinerețe și citind cartea prin liceu, nu îmi mai aduc aminte bine acțiunea cărții. Dar cred că o să o recitesc într-o zi. Am primit acest volum de la târgulcărții.ro și eram foarte convinsă că dimensiunea redusă a sa (un pic peste 150 de pagini) va face din el o lectură facilă. Însă aici m-am cam înșelat. Cred că James Joyce nu este un scriitor atât de facil și necesită o profundă documentare ca să îl înțelegi.

Hanul lui Finn este un volum de povestiri, mai exact 10 povestiri foarte scurte, iar mare parte din el este alcătuit din studiul introductiv realizat de Mihai Miroiu (James Joyce și certitudinile modernismului), din tabelul cronologic, prefața realizată de Danis Rose și introducerea făcută de Seamus Deane. Cred că nu întâmplător acestea au fost adăugate în cuprinsul volumului, deoarece oferă foarte multe informații despre Joyce și opera sa, adăugând și multe lămuriri.

Tristul ei amoreza a arătat spre gazdele siderale. El a rugat-o să jure pe acestea, cele care au fost, sunt și vor fi, cele car presară bolta în tăcere, cele care strălucesc surpinzător. (Spre cer în lumea stelelor)

Titlul Hanul lui Finn are un corespondent real: este locul în care locuia și lucra cea care îi va deveni soție scriitorului James Joyce, femeie cu care irlandezul va avea o relație deosebită. Cred că tema cărții este cea socială, deoarece sunt prezentate aspecte precum religia, iubirea, generozitatea, destinul uman, etc.

Cum era miloasă din fire, uneori ea îl compătimea pe însuși afurisitul de Satana jucând pasiență diavolească după prânzul de aer fierbinte și făcându-și vânt cu papucii de azbest în încăperea de răcire din iad. (Issy și dragonul)

Personajele sunt complexe și luate din diferite categorii sociale, de la preoți la copii simpli. I-am dat acestui volum 4 din 5 steluțe pentru că mă așteptam la altceva. Mă așteptam cred la ceva mai amplu, la niște povestiri care putea fi puțin mai complexe și mai captivante. Cu toate acestea, cartea mi-a plăcut destul de mult și vă invit să o citiți dacă vreți să vedeți cum arată latura de povestitor a lui James Joyce. Mulțumesc târgulcărții.ro pentru exemplar!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s