Publicat în book review, books, carte, carti, carti 2015, carti interesante 2015, citit, literatura, recenzie, Scriitori de azi şi de mâine, top carti

Piața Washington – Henry James

piata_washington_mic

Autor: Henry James

Naționalitate: americană

Titlu original: Washington Square

An apariție: 1880

Număr pagini: 240

Tip carte: roman clasic

Nota mea: 5/5

Henry James a fost un autor clasic american ce  a scris numeroase romane, cum ar fi Piața Washington, Portretul unei doamne, Daisy Miller, Ambasadorii, etc. Până să citesc Piața Washington, nu mai citisem nimic de acest autor și vreau să vă spun că așteptările mele legate de acest roman au fost întrecute.

ÎN PRIMA JUMĂTATE A ACESTUI veac, mai exact către sfârşitul ei, trăia în oraşul New York un doctor foarte căutat, care se bucura, într-o măsură neobişnuită poate, de preţuirea ce în Statele Unite a fost dintotdeauna acordată reprezentanţilor distinşi ai profesiunii medicale. 

Am citit cartea la sfârșitul lui 2015, dornică de noi descoperiri în materie de autori. Și cum prima mea dragoste a fost literatura clasică, am ales să citesc o carte scrisă de Henry James. Cartea prezintă povestea familiei Sloper, familie ce locuiește în New York-ul secolul al XIX-lea, mai exact în Piața Washington.

Din cauza lipsei mijloacelor de trai, a unei profesii, a unor resurse sau perspective sigure, faci parte dintr-o categorie din care ar fi imprudent să aleg pe soţul fiicei mele, o fată neajutorată, dar cu o avere frumoasă. Sunt pregătit să te simpatizez în orice altă calitate. Ca ginere însă, te detest.

Romanul este format din 35 de capitole, dar nu vă speriați, pentru că se citește foarte repede și nu depășește 240 de pagini (depinde și de ediția cărții, bineînțeles). Acțiunea începe lent, sunt utilizate descrieri ample ale doctorului Sloper și descrieri ulterioare ale Pieței Washington. Aflăm că familia Sloper este formată din doctorul Sloper și fiica acestuia, Catherine, alături de surorile medicului, doamna Penniman și doamna Almond.

Doctorul Sloper a plecat cu acele cuvinte răsunându-i uşor în urechi: “N-o lăsaţi să se mărite cu el!” Ele îi dădeau satisfacţia morală de care amintise şi erau cu atât mai preţioase, cu cât, evident, o făcuseră pe biata doamnă Montgomery să sufere amarnic pentru mândria familiei.

Titlul face referire la locul desfășurării a mare parte din acțiune. De asemenea, conflictul cărții este unul puternic, un conflict ce capătă contur pe măsură ce este parcursă cartea. În urma morții soției sale, Sloper rămâne să își crească unica fiică, pe Catherine, dezamăgit profund de acest copil fără însușiri deosebite. Destinul însă îi oferă fetei și lucruri bune, un ajutor enorm din partea mătușii Penniman, care o crește pe Catherine ca pe propria fiică. Înzestrată ulterior cu o avere considerabilă, dar și cu o frumusețe aparte, tânăra devine ținta unui vânător de zestre, Morris Townsend. 

Catherine o asculta cu un amestec de interes şi de rezervă. Devotamentul intens al mătuşii Lavinia pentru cauza nepoatei era evident, iar Catherine, în ultimul an, cutreierând prin galeriile şi bisericile din străinătate, şi alunecând cu poştalionul pe şoselele netede, în timp ce gânduri niciodată rostite îi înfloreau în minte, simţise adeseori dorinţa de a avea alături o persoană inteligentă, de acelaşi sex. 

Personajul meu preferat este Catherine Sloper, tânăra cu suflet pur care vede în iubire împlinirea sufletească și care încearcă să țină piept recomandărilor tatălui. Am perceput-o ca pe o fată foarte naivă, trăsătură pe care scriitorul o conturează foarte bine în prezentarea tinerei. Pe de altă parte, deși este personajul negativ al cărții, Morris este și el un personaj bine conturat și un reprezentat de marcă al celor din categoria lui de personalitate.

Se gândea că ar putea totuşi să-l asigure că, orice s-ar întâmpla, Catherine are să stea foarte liniştită – nu o să facă nicio scenă. Plimbarea seprelungi şi, pe drum, doamna Penniman şi-a mai luat şi alte angajamente, încât până la sfârşit povara ei se mărise considerabil, Morris fiind gata, cum era şi firesc, să treacă totul în seama ei.

Întregul roman prezintă practic în detaliu viața acestei tinere deosebite și visurile sale legate de fiorii primei iubiri, dar și prezența lui Morris în viața sa. În plan secund, sunt mătușile fetei care încearcă să îi influențeze viața. Mi-a plăcut foarte mult acest roman, mi-au plăcut la fel de mult personajele fascinante ale cărții și m-a surprins un pic finalul. Este o carte foarte frumoasă, interesante, după cum v-am mai spus deja, se citește foarte ușor și cred că  abia aștept să citesc și altceva scris de Henry James. Vă recomand călduros acest roman și aș vrea să îmi spuneți dacă l-ați citit sau dacă ați citit altceva scris de acest autor.

Un gând despre „Piața Washington – Henry James

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s