Posted in book review, books, carte, carti, carti 2015, carti interesante 2015, citit, lectura, literatura, recenzie, Scriitori de azi şi de mâine, top carti

Încă o zi – Mitch Albom

coperta

Autor: Mitch Albom

Naționalitate: americană

Titlu original: For One More Day

An apariție: 2004

Nota mea: 4/5

Deși am terminat de citit această carte de mai bine de o săptămână, încă nu știu cum să prezint această carte astfel încât să vă conving că merită citită. Pentru cei care nu știu, Mitch Albom este un scriitor american contemporan îndrăgit de cititori și foarte apreciat. Încă o zi este un roman cu un titlu simplu, dar care în realitate este extrem de complex.

„Când raiul îşi termină treaba cu bunica, s-o trimită înapoi. Mulţam’.” Asta scrisese fiică-mea în cartea de oaspeţi, la înmormântarea mamei. O afirmaţie nonconformistă, cum fac adolescenţii. Dar poate că Maria ştia ea ceva, îmi ziceam eu acum, după ce o văzusem iar pe mama şi o auzisem explicând cum funcţiona lumea celor „morţi”, cum amintirile despre ea o chemau înapoi.

Am descoperit acest roman întâmplător și nu a lipsit mult ca să îl pun pe kindle și să îl “devorez” pagină cu pagină. Tema principală este destinul uman și ocazia de a mai căpăta încă o șansă. Charlie sau Chick Benneto ajunge un bărbat cu o existență ratată și viața lui se schimbă când mama sa moare. Simte remușcare, regret, furie și se simte incapabil să își continue existența. Viața lui se schimbă când primește șansa de a mai petrece o zi cu fantoma mamei sale. Sunt câteva elemente ale cărții care m-au surprins, câteva care m-au intrigat, dar nu am de gând să dezvălui prea mult din acțiunea cărții. Cartea se citește ușor și la finalul lecturii, am simțit ca mai vroiam sa continue povestea lui Chick și a familiei lui.

Şi ştiţi ce e ciudat? Cumva am înţeles tot în clipa când am privit-o în ochi. Nu mă refer la detalii, desigur. Dar pierdută înseamnă pierdută, iar eu cunoşteam acea privire pentru că eu însumi o avusesem. O uram pe mama pentru că vedeam această expresie pe faţa ei. O uram pentru că era la fel de slabă ca mine.

Cartea are un prolog, 4 capitole intitulate sugestiv ( Miezul noptii, Dimineața, Amiaza, Noaptea) și se încheie cu un epilog. Impresionant mi s-a părut faptul ca fiecare dintre capitole are mai multe subcapitole, unele din ele numindu-se Împrejurări în care nu am fost alături de mama și Împrejurări în care mama a fost alături de mine. Acest lucru mă duce cu gândul la un copil mereu nemulțumit de mama, care se simțea mereu cicălit sau făcut de râs. Dar ce nu a înțeles acest copil când s-a maturizat, este tocmai faptul că mama sa îl iubea cu bune și rele. Și ajunge să regrete multe lucruri pe care nu le-a făcut. 

Finalul cărții m-a emoționat profund și vă spun cu mâna pe inimă că este o carte care vă va tulbura și pe voi. Ce părere v-a făcut cartea?

Vă recomand:

Advertisements

One thought on “Încă o zi – Mitch Albom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s