Posted in book review, books, carte, carti, carti 2015, carti interesante 2015, citit, lectura, literatura, recenzie, Scriitori de azi şi de mâine, top carti

Arsă de vie – Suad

arsa-de-vie-carte-document_1_fullsize

Autor: Souad

Naționalitate: palestiniană

Titlu original: Brûlée Vive

An apariție: 2003

Nota mea: 4/5

PREZENTARE

Să fie o nenorocire faptul că te-ai născut femeie? Pentru ea, cu siguranţă. Suad are 17 ani şi e îndrăgostită. În satul său din Cisiordania, la fel ca în multe altele, dragostea nu există decât după căsătorie; dacă nu respecţi această lege, atunci iubirea înseamnă  moarte. Fiindcă îşi dezonorează familia, părinţii îl pun pe cumnatul ei s-o ucidă. În ochii tuturor, acest om este un erou, căci fapta lui se numeşte crimă în numele onoarei, când, de fapt, el nu e decât un asasin laş. Desfigurată în urma arsurilor şi salvată printr-un miracol, Suad se hotărăşte să vorbească… O carte-document care şochează şi care ne zguduie din temelii existenţa.

PĂREREA MEA

Când am ales această carte, am fost atrasă cel mai mult de titlu. Mi se părea suficient de interesant și astfel am decis să dau șansă cărții. Am citit cartea în aproximativ 3 zile și la finalul cărții am rămas extrem de tulburată. Imaginați-vă că viața pe care o duc în zilele noastre femeile din țările libere nu se compară sub nicio formă cu tortura la care a fost supusă Suad, protagonista cărții. Deși este o poveste fictivă, s-a inspirat dintr-o realitate cruntă care devine imposibil de crezut pentru oricine.

Trăiesc, le-am supraviețuit. Și alte femei le-au trăit și le trăiesc încă. Eu aș dori să uit, dar suntem atât de puține supraviețuitoare care să poată vorbi, încât este datoria mea să depun mărturie și să retrăiesc aceste coșmaruri.

Cartea este o confesiune, o prezentare în detaliu a unei lumi cu o mentalitate greu de imaginat. Dacă veți citi cartea, veți vedea la ce mă refer. Femeile din Cisiordania, printre care și micuța Suad, erau tratate ca niște animale povară, pe când bărbații erau venerați mai tare decât idolii. Cea mai mare greșeala a unui copil încă de la naștere este să se nască fată. Într-o familie în care se nășteau mai multe fete, se luau măsuri: ori erau ucise imediat după naștere, ori ucise mai târziu.

Oare fratele meu își iubea soția? Dragostea este un mister pentru mine, încă și astăzi. La noi se vorbește doar despre căsătorie, nu despre dragoste. Despre ascultare și supunere totală, nu de relații de iubire între un bărbat și o femeie. Doar despre o relație sexuală obligatorie între o fecioară și soțul ei care a cumpărat-o. Dacă nu -uitarea sau moartea. Atunci unde este iubirea?

Măritișul fetelor trebuia să aibă loc cel târziu la vârsta de 14 ani, iar ordinea căsătoriilor era dată de vârsta fetelor. Cea mai mare se căsătorea prima, iar dacă exista ghinionul ca ea să nu fie cerută de nimeni, celelalte fete rămâneau de rușinea satului.

Este greu, aproape imposibil, să vă pot prezenta cât mai fidel această societate dominată de principii absurde. Este o imagine prea crudă care îți rămâne mult timp în minte și te bântuie constant. Suad este pedepsită aspru atunci când se lasă amăgită de un tânăr ce îi promitea că o va lua de nevastă. Cum anume, vă spun doar atât: deși purta un copil în pântece, este arsă fără milă și condamnată la o viată de calvar. Dar cum Dumnezeu ne trimite în cale și îngeri păzitori, așa și Suad îi întâlnește pe ai săi. I se oferă șansa la o viată aproape normală, la o familie, la niște copii superbi. Dar toate acestea, bineînțeles, într-un alt loc decât cel natal.

Prima oară mi-a fost tare frică să-i întâlnesc cu tot aerul meu de răzbătătoare. Acum, nu mă mai tem de ei, nu îi mai judec, ma gândesc numai: “Bieţii oameni!”. Suntem cu toţii obiectul unei fatalităţi care ne este proprie.

Suad are ocazia să își împărtășească durerea și altor oameni, cu speranța că ei vor învăța ceva din tragedia ei. Eu nu pot decât să o admir pe Suad, o femeie care supraviețuiește unei lumi cu desăvârșire absurda și în care demnitatea din cadrul unei societăți este mai presus de propriul copil. Este trist modul în care femeile erau tratate și tragic că de multe ori nu se putea face nimic în privința asta. Vă recomand să citiți această carte și să reveniți cu o părere.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s