Posted in asa larsson, carte, carti, citit, lectura, literatura, recenzie, Scriitori de azi şi de mâine, top carti

Furtuna solara – Asa Larsson

image

Autor: Asa Larsson
Naționalitate: suedeză
An apariție: 2003
Titlu original: Solstorm
Nota mea: 3/5

Romanul Furtuna solară scris de Asa Larsson face parte din colecția autorilor nordici de la editura Trei. Prima dată am auzit de această carte prin 2012, perioada în care lucram la librărie. Eram curioasă să o citesc, însă la o primă răsfoire mi se părea o carte cam grosuță și parcă niciodată nu eram dispusă să investesc timp în cartea asta.Până acum aproape o săptămână când, având-o pe kindle, am zis că trebuie să o citesc. Vroiam să văd și un alt fel de carte, un thriller scris altfel și să citesc o autoare suedeză, lucru care nu s-a mai întâmplat până atunci.

Furtuna solară din titlu, în opinia mea, reprezintă de fapt legătura cu divinitatea, ideea că nu este suficient să crezi în El, deoarece niciodată nu poți ști cum vei sfârși. Și aici mă refer la Viktor.
Subiectul cărții se rezumă la câteva evenimente petrecute într-un orășel fără prea mare importanță, în care predicatorul Viktor Strandgard moare ucis în biserică și este schingiuit într-un mod îngrozitor. Prima pe lista suspecților este Sanna, sora sa, care este și cea care îl găsește mort. Prima parte a cărții m-a ținut cu sufletul la gura, dar cealaltă parte mi s-a părut oarecum previzibilă. Și chiar am anticipat finalul și asta pentru că se spusese cam tot.

Rebecka îi spuse de ce venise şi, în vreme ce Sivving căuta cheia, privi în jur. Preşul cu dungi albe şi verzi era proaspăt spălat şi perfect întins pe duşumeaua din lemn de pin. Pe masă nu se afla o muşama, ci o faţă de masă de în bine călcată, cu un vas mic de aramă în care fusese pus un buchet de flori de piciorul-cocoşului şi de imortele uscate. Trei pereţi aveau ferestre şi pe cea din spatele ei se putea vedea casa bunicii. Dar asta, desigur, în lumina zilei. Acum se întrezărea doar oglindirea lămpii de lemn care atârna din tavan.

Apariția în roman a poveștii de viață a Rebeckăi a fost pentru mine doar o umplutură, ceva care să nu lase ideea unei acțiuni prea simple. Anna, polițista însărcinată nu a jucat un rol atât de primordial cum mă așteptam eu. Plus că cei trei pastori, colegi cu victima, mi s-au părut suspecții perfecți. De aici merg la ideea că cine predică mereu binele și adevărul, nu înseamnă că le și înfăptuiește în realitate.
Asa Larsson are un stil al său, dar nu pot să zic că am fost extrem de impresionată de această carte. Nu o consider un timp pierdut, ci mai degrabă un timp alocat unei cărți care putea fi mult mai bine construită. Însă aceasta este părerea mea personala. Voi ce parere aveți despre acest roman si ce alte cărți din seria autorilor nordici ați citit și v-au plăcut?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s