Publicat în carte, carti, citit, lectura, literatura, recenzie, Scriitori de azi şi de mâine

Să cunoști o femeie – Amos Oz


206-2

Autor: Amoz Oz

Naționalitate: israeliană

An apariție: 1989

Nota mea: 2/5

Este primul roman citit de mine și scris de Amos Oz și sincer, nu mi-a spus nimic. Poate nu eram eu într-o pasă prea bună sau poate nu am fost suficient de atentă atunci când am citit cartea. Dar nu m-a prins, nu m-a atras și nu mi-a spus nimic.

Moartea soției lui Yoel declanșează în mintea acestuia o furtună de emoții și gânduri, iar viața sa ia o altă întorsătură. O fi scriind Amoz Oz bine, în opinia altora, dar eu m-am chinuit să citesc această carte cum nu m-am chinuit de mult timp. Nu are o acțiune anume, nu este o intrigă anume și am tot sperat că până la finalul cărții voi găsi un punct care să mă atragă. Din păcate, cartea a fost pentru mine o dezamăgire totală și chiar o pierdere de timp.

Dacă un om aflat în mijlocul unei păduri vrea să descopere, o dată pentru totdeauna, ce se întâmplă şi ce s-a întâmplat şi ce anume e posibil să se fi întâmplat, şi ce e un miraj, nu are decât să stea nemişcat şi să asculte. De pildă, de ce chitara unui mort trimite, în noapte, prin zid, sunete duioase de violoncel? Care e linia despărţitoare între dor, între jind şi o boală lunar-astrală? De ce i-a îngheţat sângele în vine când Patronul a rostit cuvântul „Bangkok”? Ce voia să spună Ivria, când îi şoptea în repetate rânduri, şi întotdeauna în întuneric, întotdeauna cu glasul ei cel mai intim şi cel mai lăuntric: „Te înţeleg”? 

În rest, ce să vă mai spun despre carte? Sunt pagini întregi în care se vorbește doar despre Yoel, fiica acestuia, soacra și mama sa care isi desfășoară viața ca orice familie. Dacă ați citit cartea, vă aștept cu  o părere!

3 gânduri despre „Să cunoști o femeie – Amos Oz

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s