Posted in literatura, Scriitori de azi şi de mâine

Dracula – Bram Stoker

download

Autor: Bram Stoker

Naționalitate: irlandeză

An apariție: 1897

Titlu original: Dracula

Pagini: 488

Nota mea: 5/5

Iată-mă ajunsă şi la o carte pe care nu credeam că o voi citi vreodată. Poate de teamă că o să îmi placă prea mult, poate din cauză că toată lumea o citeşte şi parcă mereu ar fi o altă carte mai interesantă decât asta. Cert este că am citit-o şi, deşi era grosuţă, am terminat-o în vreo 4 zile. Mi-a plăcut, foarte mult. Este o carte scrisă sub forma unui jurnal, uşor de citit şi inedită. Am trăit alături de personaje toate evenimentele, am trăit suspansul alături de ele, am trăit pur şi simplu cartea.

O namilă de fiară era culcată peste mine, cu botul lipit de gâtul meu. Nu îndrăzneam să mă clintesc, ştiind că numai o nemişcare prudentă m-ar putea salva, însă fiara, la rândul ei, îşi dădu, fără îndoială, seama că se petrece o schimbare în mine, căci înălţă capul. Printre gene văzui deasupră-mi para celor doi ochi ai unui lup uriaş. Dinţii albi, lungi şi ascuţiţi îi străluceau în gura roşie, iar răsuflarea-i caldă şi acră îmi ajungea până în nări.

Este un roman gotic care a făcut vâlvă în toată lumea. Aşa a ajuns Dracula să fie cunoscut peste hotare, chiar dacă rămâne un mit faptul că era vampir şi locuia în cavouri. Cartea nu a avut numai suspans, au fost şi niste momente puţin comice. Nebunul ala care după ce a făcut rost de muşte, păianjeni şi vrăbii şi le hrănea….a cerut doctorului un pisoi. Chiar am avut la un moment dat impresia că o să îl primească.

— Repede, doctore, repede. Mă sting! Presimt că mai am doar câteva minute şi mă voi întoarce în moarte, sau mai rău! Mai udă-mi buzele cu rachiu. Trebuie să spun ceva înainte de a muri; sau, oricum, înainte să-mi moară biata minte zdrobită. Mulţumesc! S-a întâmplat în noaptea aceea după ce m-aţi părăsit, când v-am implorat să-mi daţi drumul. Nu puteam să vorbesc, căci îmi simţeam limba legată, dar eram tot atât de întreg la minte cum sunt şi acum.

Sau faza în care Dracula, după ce grupul din care făcea parte Van Helsing, i-a distrus lăzile în care acesta dormea, nu mai avea în ce să doarmă. Aşa că a fugit din Londra cu ultima lădiţă…mi-a plăcut imaginea asta, dar şi finalul. Sper curând să urmăresc şi o ecranizare a romanului, merită!

Vă recomand și:

Advertisements

3 thoughts on “Dracula – Bram Stoker

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s