Posted in book review, books, carte, carti, citit, lectura, literatura, recenzie, Scriitori de azi şi de mâine, top carti

Liza din mahalaua Lambeth – W. Somerset Maugham

liza.3d

Autor: W. Somerset Maugham

Naționalitate: franceză

Titlu original: Liza of Lambeth

An apariție: 1897

Nota mea: 4/5

Cartea prezintă povestea tristă a Lizei care locuiește alături de mama sa într-o mahala sărăcăcioasă a Angliei.  Este primul roman scris de Maugham și în același timp, motivul pentru care scriitorul a continuat să scrie literatură.

 Era o fetișcană de vreo optsprezece ani, cu ochi negri, cu un breton enorm umflat, buclat și frizat care-i acoperea toată fruntea dintr-o parte în alta și se îmbina cu sprâncenele. Era îmbrăcată într-o rochie de un violet strălucitor, cu șuvițe de catifea și pe cap purta o pălărie neagră, imensă, cu pene.

Liza este o fată simplă, harnică și foarte iubită de cei din jurul său. Are ca admirator pe Tom, însă viața fetei ia o întorsătură neașteptată abia când îl întâlnește pe Jim Blakeston, un bărbat însurat cu mulți copii.

 Jim o strânse puțin în brațe și ea își dădu seama că șade exact ca și Sally și la fel ca aceasta, găsi situația strașnică.

Este o carte cu final trist, însă deosebită prin ceea ce conține: iubire, tristețe, umilință, lupta pentru supraviețuire.

 Tăcură cu toții. Liza era mai țeapănă ca oricând, nici pieptul nu i se mișca, atât de firavă îi era suflarea. Jim o privea trist, ca la înmormântare.

Ce i s-a întâmplat de fapt Lizei? Cine poate să-mi spună?

Advertisements

2 thoughts on “Liza din mahalaua Lambeth – W. Somerset Maugham

  1. Îmi plac scrierile lui W. Somerset Maugham, dar acest volum nu l-am citit! …Mi-ai stârnit interesul și-l voi citi… voi reveni și cu răspunsul la întrebare!
    Te aștept cu drag la Clubul de lectură online, concluzii, eventual și cu un Guest post, de ce nu?!…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s