Publicat în book review, books, carte, carti, citit, lectura, literatura, recenzie, Scriitori de azi şi de mâine, top carti

Liza din mahalaua Lambeth – W. Somerset Maugham

liza.3d

Autor: W. Somerset Maugham

Naționalitate: franceză

Titlu original: Liza of Lambeth

An apariție: 1897

Nota mea: 4/5

Cartea prezintă povestea tristă a Lizei care locuiește alături de mama sa într-o mahala sărăcăcioasă a Angliei.  Este primul roman scris de Maugham și în același timp, motivul pentru care scriitorul a continuat să scrie literatură.

 Era o fetișcană de vreo optsprezece ani, cu ochi negri, cu un breton enorm umflat, buclat și frizat care-i acoperea toată fruntea dintr-o parte în alta și se îmbina cu sprâncenele. Era îmbrăcată într-o rochie de un violet strălucitor, cu șuvițe de catifea și pe cap purta o pălărie neagră, imensă, cu pene.

Liza este o fată simplă, harnică și foarte iubită de cei din jurul său. Are ca admirator pe Tom, însă viața fetei ia o întorsătură neașteptată abia când îl întâlnește pe Jim Blakeston, un bărbat însurat cu mulți copii.

 Jim o strânse puțin în brațe și ea își dădu seama că șade exact ca și Sally și la fel ca aceasta, găsi situația strașnică.

Este o carte cu final trist, însă deosebită prin ceea ce conține: iubire, tristețe, umilință, lupta pentru supraviețuire.

 Tăcură cu toții. Liza era mai țeapănă ca oricând, nici pieptul nu i se mișca, atât de firavă îi era suflarea. Jim o privea trist, ca la înmormântare.

Ce i s-a întâmplat de fapt Lizei? Cine poate să-mi spună?

2 gânduri despre „Liza din mahalaua Lambeth – W. Somerset Maugham

  1. Îmi plac scrierile lui W. Somerset Maugham, dar acest volum nu l-am citit! …Mi-ai stârnit interesul și-l voi citi… voi reveni și cu răspunsul la întrebare!
    Te aștept cu drag la Clubul de lectură online, concluzii, eventual și cu un Guest post, de ce nu?!…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s